Diabetes Behandeling


Diabetes gaat nooit helemaal over. Maar gelukkig kunt u wel goed behandeld worden. Door middel van een gezonde leefstijl, regelmatige controles en medicijnen kunt u de controle over uw ziekte houden.

Individueel zorgplan via Mijn GezondheidsPlatform (MGP)

Uw huisarts en praktijkondersteuner bekijken samen met u welke aandachtspunten er zijn rondom uw diabetes. Samen met uw praktijkondersteuner stelt u een individueel zorgplan op. Dit plan kunt u inzien via Mijn GezondheidsPlatform (MGP). Ook kunt u hier digitaal contact hebben met uw praktijkondersteuner of huisarts. Hiervoor is het belangrijk dat u uw e-mailadres aan uw praktijkondersteuner of assistente geeft.

Stoppen met roken

Diabetes verhoogt het risico op hart –en vaatziekten. Wanneer u stopt met roken, kunt u dit risico sterk verminderen. Maar stoppen met roken kan erg moeilijk zijn. SGE kan u helpen met stoppen met roken door middel van de cursus ‘Stoppen met Roken’. Uit onderzoek blijkt dat door het volgen van deze cursus de kans op succesvol stoppen ruim driemaal groter is dan stoppen op eigen houtje. De praktijkondersteuner kan u ook individuele ondersteuning bieden. 

Meer over stoppen met roken

Periodieke monitoring en controle

Uw praktijkondersteuner bekijkt samen met u hoe uw monitoring en periodieke controle(s) worden ingevuld. Hierbij kunt u denken zelfmetingen, contactmomenten in de vorm van veilige e-mailconsulten via MGP, telefonische consulten en/of controles bij de praktijkondersteuner of huisarts. De praktijkondersteuner kan u vragen voorafgaand aan de controle (via MGP) een digitale vragenlijst in te vullen en het contact voor te bereiden. Zo kunt u gerichter het gesprek aan gaan over uw persoonlijke situatie en kan de zorg nog beter worden afgestemd op uw behoefte.
Tijdens de contactmomenten kunnen o.a. de volgende zaken aan bod komen:

• Medicatie
• Resultaten oog- , bloed- en urineonderzoek
• Voetonderzoek en medische voetzorg
• Gezonde leefstijl

Medicijnen

Bij de behandeling van diabetes type 2 begint u eerst met tabletten die de bloedsuiker verlagen. Soms werken deze tabletten toch onvoldoende. Dan zult u ook insuline moeten gaan gebruiken.

Bij diabetes type 2 ben u niet klaar met enkel medicijnen. Gezond eten en bewegen is heel belangrijk. Vaak zelfs belangrijker. Door gezond te leven (goed eten, niet roken, regelmatig bewegen en zo nodig afvallen) kunt u bloedsuikerwaarden verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.   

Medicijnen en diabetes           Gezond leven met diabetes

Voetzorg

In het zorgprogramma diabetes worden uw voeten regelmatig gecontroleerd om te bepalen of u extra risico loopt op een diabetische voetwond. In onze folder 'Medische voetzorg bij Diabetes Mellitus' leest u hierover meer.

Diabetes en voetzorg
Uitgelicht
Nieuw nummer huisartsenpost
Nieuw nummer huisartsenpost
Geplaatst: 3 april 2020

Heb je ’s avonds, ’s nachts of in het weekend met spoed een huisarts nodig, dan bel je de huisartsenpost. Dat blijft zo. Wel verandert vanaf 6 april 2020 het telefoonnummer. Het nieuwe telefoonnummer voor de regio’s Eindhoven, Geldrop en Helmond is: 088 876 5151 (voor iedereen bereikbaar tegen lokaal tarief).

Contact met het gezondheidscentrum
Contact met het gezondheidscentrum
Geplaatst: 17 maart 2020

Het advies is tot in ieder geval 6 april om zo weinig mogelijk fysiek contact met elkaar te hebben en te zorgen dat mensen met klachten thuis blijven. Toch kan het zijn dat u een vraag heeft aan uw huisarts of andere zorgverlener in het centrum. Wat zijn nu de richtlijnen? En wat zijn de mogelijkheden voor andere vormen van contact met de zorgverlener bij uw gezondheidscentrum?

Gezondheidsklachten
Gezondheidsklachten
Geplaatst: 17 maart 2020

Heeft u hoestklachten/ keelpijn/ last van snotteren en/of lichte verhoging, blijf thuis! Neem bij toenemende benauwdheid/ kortademigheid EN koorts boven 38 graden contact op met uw huisarts. Lees in dit artikel meer over wat u bij welke klachten het beste kunt doen.