Diabetes Zelf aan de slag


Zelf meten?

Doorgaans stimuleren wij dat mensen die deelnemen aan het zorgprogramma waar mogelijk zelf regelmatig hun bloeddruk, pols en glucosewaarden meten en zichzelf wegen. Hiervoor bieden wij u meerdere alternatieven;

1. U maakt gebruik van een leenmeter van het gezondheidscentrum.
2. In de apotheken in onze centra kunt u een bloeddrukmeter en glucosemeter aanschaffen die van goede kwaliteit zijn.
3. U maakt een afspraak in het gezondheidscentrum voor het meten van uw bloeddruk.
4. Wanneer u zelf een bloeddrukmeter heeft, kunt u hier de betrouwbaarheid checken.
5. Wanneer u zelf een glucosemeter heeft, kunt u hier de betrouwbaarheid checken.


De bloeddrukmeter die u in onze centra kunt aanschaffen is de Microlife meter BP A150 Afib.   In de SGE apotheken wordt deze kwalitatief goede meter verkocht voor een aantrekkelijke prijs van € 69,95.
 Meer informatie over het thuis meten van uw bloeddruk.   

Leefstijl

Uw manier van leven is van grote invloed op het risico hart- en vaatziekten te krijgen. Als u het risico op hart- en vaatziekten wilt verlagen, kan dat betekenen dat u uw leefstijl moet aanpassen. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen. Dit kan een lastige opgave zijn, maar u zult merken dat u zich door deze leefstijlverandering al gauw fitter voelt. Op testuwleefstijl.nl vindt u adviezen hoe u uw risico op hart- en vaatziekten kunt verlagen.

Stoppen met roken

Wilt u deelnemen?
Indien u deelneemt aan het zorgprogramma (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten, kunt u kosteloos deelnemen aan deze groepscursus. Uw praktijkondersteuner kan u hiervoor verwijzen.

Voeding

Gezonde voeding kan een belangrijke bijdrage leveren om uw bloedsuiker en het risico op hart- vaatziekten te verlagen. Bewust zijn van gezonde vetten, voldoende groenten en fruit en beperken van zoutgebruik zijn hierin belangrijke aandachtspunten. Meer informatie over gezonde voeding vind u op Thuisarts of bij de Diabetes Vereniging Nederland (DVN):

Gezonde voeding         Leven met diabetes

Klik hier voor groepscursussen dieetzorg

Praten met mensen die ook diabetes hebben?

Er is een diabetes 'praatgroep' waar u kunt aanschuiven, ook in een gezondheidscentrum bij u in de buurt. Wij zorgen voor de koffie en u kunt met andere diabetespatiënten praten over hypo’s en hypers, leefstijl, complicaties, voetverzorging en andere voor u belangrijke zaken. De groep wordt geleid door een zelfhulpdeskundige. U kunt altijd vrijblijvend een keertje komen kijken. Heeft u interesse? Meld het uw praktijkondersteuner of geef het door aan de centrumassistente. Of meld uzelf aan via telefoonnummernummer 040 - 211 83 28 of e-mailadres eindhoven@zelfhulpnetwerk.nl

Zelfhulpnetwerk
Uitgelicht
Nieuw nummer huisartsenpost
Nieuw nummer huisartsenpost
Geplaatst: 3 april 2020

Heb je ’s avonds, ’s nachts of in het weekend met spoed een huisarts nodig, dan bel je de huisartsenpost. Dat blijft zo. Wel verandert vanaf 6 april 2020 het telefoonnummer. Het nieuwe telefoonnummer voor de regio’s Eindhoven, Geldrop en Helmond is: 088 876 5151 (voor iedereen bereikbaar tegen lokaal tarief).

Contact met het gezondheidscentrum
Contact met het gezondheidscentrum
Geplaatst: 17 maart 2020

Het advies is tot in ieder geval 6 april om zo weinig mogelijk fysiek contact met elkaar te hebben en te zorgen dat mensen met klachten thuis blijven. Toch kan het zijn dat u een vraag heeft aan uw huisarts of andere zorgverlener in het centrum. Wat zijn nu de richtlijnen? En wat zijn de mogelijkheden voor andere vormen van contact met de zorgverlener bij uw gezondheidscentrum?

Gezondheidsklachten
Gezondheidsklachten
Geplaatst: 17 maart 2020

Heeft u hoestklachten/ keelpijn/ last van snotteren en/of lichte verhoging, blijf thuis! Neem bij toenemende benauwdheid/ kortademigheid EN koorts boven 38 graden contact op met uw huisarts. Lees in dit artikel meer over wat u bij welke klachten het beste kunt doen.